Farmacogenetica

Farmacogenetica

Geneesmiddelen worden afgebroken door enzymen in de lever. De snelheid waarmee dit gebeurt, verschilt per persoon; dit kan deels erfelijk bepaald zijn. Met een DNA-onderzoek kunnen we aantonen welke enzymen iemand wel, en welke enzymen iemand niet heeft.

Wat is Farmacogenetica?

Farmacogenetica is de studie naar het vermogen om geneesmiddelen af te breken in relatie tot het DNA-profiel. Geneesmiddelen worden afgebroken door enzymen in de lever. De snelheid waarmee dit gebeurt, verschilt per persoon; dit kan deels erfelijk bepaald zijn. Met een DNA-onderzoek tonen we aan welke enzymen iemand wel heeft en welke niet.

Waarom?

De concentratie van geneesmiddelen in het bloed wordt bepaald door de dosis die u krijgt voorgeschreven en hoe snel het lichaam deze middelen afbreekt. Het risico op bijwerkingen alsook de effectiviteit van een geneesmiddel zijn vaak gekoppeld aan een juiste bloedspiegel. Op basis van de resultaten van het Farmacogenetica-onderzoek kan de juiste dosering voor een persoon worden vastgesteld, bijvoorbeeld als hij/zij gevoelig is voor bijwerkingen van medicatie.

Over Farmacogenetica onderzoek

Farmacogenetisch onderzoek doen we samen de afdeling Klinische Chemie van het Erasmus MC. We onderzoeken meer dan 20 enzymen.  De test vraagt u aan met het Farmacogenetica aanvraagformulier van het Erasmus MC of via ZorgDomein onder het kopje “Geneesmiddelen en Toxicologie”.

Download het aanvraagformulier via de website van het Erasmus MC zodat u altijd de laatste versie gebruikt.

De landelijke apothekers vereniging KNMP heeft momenteel voor meer dan 80 geneesmiddelen doseringsadviezen beschikbaar op basis van DNA. Iedere apotheker heeft toegang tot die adviezen en kan bewaken dat uw patiënt altijd medicatie op maat krijgt. Meer informatie hierover is te vinden op de website van KNMP.

Op de website van het NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) vindt u veel achtergrondinformatie over dit onderwerp, waaronder de richtlijnen voor farmacogenetisch onderzoek in de huisartsenpraktijk.

Webinar Farmacogenetica

Op maandag 26 oktober 2020 organiseerde RHMDC samen met Prof. Dr R.H.N. van Schaik een gratis webinar over Farmacogenetica. Het webinar Farmacogenetica is geschikt voor huisartsen, medisch specialisten, GGZ-artsen en apothekers. Het webinar is opgenomen, zodat u het webinar terug kunt kijken.

Farmacogenetica-app van Erasmus MC

Bij aanvraag van een Farmacogenetica profiel bij het Erasmus MC-Klinische Chemie is de informatie over het DNA-profiel, achtergronden over de uitslag en de impact op medicatie voor patiënten ook op de Farmacogenetica-app van het Erasmus MC-Klinische Chemie beschikbaar. De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android.

Voor patiënten die in 2020 hun DNA paspoort door het Erasmus MC hebben laten bepalen is het mogelijk de informatie alsnog in de app beschikbaar te krijgen. Patiënten kunnen een email sturen naar farmacogenetica@erasmusmc.nl en de informatie ontvangen.

Meer weten?

Wilt u weten wat de mogelijkheden bij u in de praktijk zijn? Neem dan contact op via regiosupport@reinier-mdc.nl of uw Relatiebeheerder Diagnostiek.

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie