Veelgestelde vragen
Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op 088 260 4000.
Algemene vragen
-
Wat neem ik mee naar mijn afspraak?
Dat verschilt per locatie en type onderzoek of afspraak.
Heeft u een afspraak gemaakt?
Dan vindt u in de bevestigingsmail een overzicht van de mee te brengen items.
Bezoekt u een locatie zonder afspraak?
Zodra u een locatie gevonden heeft op de pagina ‘Locaties’, kunt u de locatie aanklikken. Op deze locatiespecifieke pagina leest u welke items u mee moet nemen naar de geselecteerde locatie.
Wilt u meer algemene informatie over dit onderwerp? Klik dan hier. -
Wat kost een onderzoek?
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:
-
Waarom staat ‘Reinier de Graaf’ op mijn factuur?
Bezocht u onlangs een bloedafnamelocatie van RHMDC? Dan is het wellicht verwarrend dat er op de rekening ‘Reinier de Graaf in Delft’ staat. Het is daarom goed om te weten dat RHMDC verbonden is aan het Reinier de Graaf ziekenhuis en sommige processen daarom gekoppeld zijn. De financiële afhandeling bijvoorbeeld. Meer lezen over RHMDC? Bezoek dan deze pagina.
-
Kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek?
Ja, dat kan. Als u bezwaar heeft tegen onderzoek waarin uw gegevens en/of uw restmateriaal wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Deze maakt dan een aantekening in uw dossier. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.
U kunt bij de bloedafnamemedewerkster bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal. De medewerker noteert dit op uw aanvraagformulier.
Indien u een aanvraagformulier van het LangeLand Ziekenhuis heeft, kunt u het zelf aangeven. Bij het vakje dat u met een grijs potlood moet inkleuren staat de volgende tekst: Ja, ik maak bezwaar tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek.
Afspraak maken
-
Vanaf wanneer kan ik zonder afspraak terecht voor bloedprikken?
Vanaf 1 juni 2022 is het mogelijk om op diverse locaties zonder afspraak langs te komen voor bloedafname en het inleveren van materiaal zoals urine. U vindt het overzicht van onze locaties op www.RHMDC.nl/locaties. Daar kunt u door middel van de filteropties kiezen voor een locatie ‘zonder afspraak’.
Let op: voor sommige onderzoeken/afspraaktypes is het maken van een afspraak verplicht.
-
Is mijn eerder ingeplande afspraak geldig na 1 juni?
Jazeker. U kunt op uw ingeplande dag en tijdstip bij ons terecht. We doen er alles aan om u volgens eerder gemaakte afspraak te helpen.
-
Voor welke onderzoeken is het maken van een afspraak verplicht?
Voor onderstaande onderzoeken/afspraaktypes is het maken van een afspraak verplicht. Dit komt omdat u zich, in sommige gevallen, moet voorbereiden of omdat wij u extra informatie willen toesturen over het onderzoek.
Online
www.rhmdc.nl/locatiesTelefonisch
088 260 4000Eventrecording 7 dagen Ademtest GTT Aderlating Holteronderzoek 24 en 72 uur Dagcurve voor bloedsuikermeting Overig materiaal inleveren Fundusfotografie Trombosedienst Semen (sperma) inleveren -
Voor welke locaties moet ik een afspraak maken voor bloedprikken?
Op onze pagina ‘Locaties’ kunt u de filteroptie ‘Op afspraak’ aanvinken. Klik, nadat u ook de gewenste plaats en afspraaktype/onderzoek heeft ingevuld, op de button ‘Zoeken’. U krijgt een lijst te zien met alle locaties waar u uitsluitend met afspraak terecht kunt. Lees hier meer informatie.
-
Voor welke locaties moet ik een afspraak maken voor bloedprikken?
Op onze pagina ‘Locaties’ kunt u de filteroptie ‘Op afspraak’ aanvinken. Klik, nadat u ook de gewenste plaats en afspraaktype/onderzoek heeft ingevuld, op de button ‘Zoeken’. U krijgt een lijst te zien met alle locaties waar u uitsluitend met afspraak terecht kunt. Lees hier meer informatie.
-
Bij welke locaties kan ik zonder afspraak terecht voor bloedafname?
Op onze pagina ‘Locaties’ kunt u de filteroptie ‘Zonder afspraak’ aanvinken. Klik, nadat u ook de gewenste plaats en afspraaktype/onderzoek heeft ingevuld, op de button ‘Zoeken’. U krijgt een lijst te zien met alle locaties waar u zonder afspraak terecht kunt. Let op: er zijn een aantal onderzoeken/afspraaktypes waarvoor u altijd een afspraak moet inplannen. Lees hier meer informatie.
-
Waarom kan ik op sommige locaties niet zonder afspraak terecht?
Dit is om verschillende redenen, waaronder:
- Sommige bloedafnamelocaties hebben een kleine wachtruimte. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan, waar anderen last van hebben, is het op sommige locaties niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen.
- Op enkele locaties wordt de bloedafname niet door RHMDC verzorgd maar door medewerkers van de praktijk/locatie. Zij werken in sommige gevallen met een eigen agenda/planning.
- Om te voorkomen dat onze medewerkers op drukke bloedafnamelocaties werkdruk/stress ervaren, is het verstandig om op bepaalde locaties op afspraak te werken.
Wij kunnen u helaas niet helpen als u toch zonder afspraak langskomt op één van deze locaties. Lees meer.
-
Hoelang van tevoren kan ik een afspraak inplannen?
U kunt 90 dagen van te voren een afspraak inplannen.
-
Moet ik twee afspraken maken als ik urine én ontlasting moet inleveren?
Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.
-
Hoe maak ik een afspraak?
Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.
- U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
- U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
- Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
- De beschikbare locaties worden getoond.
- Klik een locatie aan.
- Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
- Kies een datum en tijd.
- Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
- Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.
-
Video: Hoe maak ik een afspraak?
-
Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.
Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.
De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.
Bloedonderzoek
-
Wat betekent nuchtere bloedafname?
Voor bepaalde bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vooraf niks mag eten of drinken. Uw (huis)arts vertelt u van tevoren of u nuchter moet zijn. Wilt u meer weten over nuchtere bloedafname? Lees dan de patiëntenfolder ‘Nuchtere bloedafname’.
-
Mijn arm doet pijn na bloedprikken. Wat moet ik doen?
Na het bloedprikken kan een pijnlijke plek ontstaan. Heel zelden kan de pijn ontstaan omdat wij een zenuw in uw arm hebben geraakt. Als uw arm pijn blijft doen of u maakt zich zorgen over de klachten na de bloedafname, neemt dan contact op met uw (huis)arts voor advies.
-
Ik heb een blauwe plek na het bloedprikken, is dit erg?
Een blauwe plek na bloedprikken komt regelmatig voor of er kan een pijnlijke plek ontstaan. De blauwe plek verdwijnt binnen een paar dagen.
-
Hoe voorkom ik een blauwe plek na bloedafname?
U voorkomt een blauwe plek na bloedafname door na afname de plek goed af te drukken, tijdelijk geen tas of andere zware voorwerpen met deze arm te dragen. Ook het gebruik een rollator, kort na het bloedprikken, raden wij af.
-
Mag ik zware spullen tillen direct na bloedprikken?
Het dragen van zware tassen direct na de bloedafname wordt sterk afgeraden.
-
Wat betekent bloedafname via venapunctie?
De bloedafname vindt plaats in de elleboogholte van de arm, dit noemen we bloedafname via venapunctie. Een bloedafnamemedewerker doet een elastische band om de arm. Vervolgens zal de ader met een holle naald worden aangeprikt. Afhankelijk van de gevraagde onderzoeken zullen één of meerdere buisjes worden afgenomen. Wij vangen het bloed voor elk onderzoek op in de juiste buis, te herkennen aan de kleur van de dop. Onze medewerkers gebruiken uitsluitend nieuwe naalden en buizen. Na het verwijderen van de naald, krijgt u een pleister op het wondje. De pleister kunt u na vijftien minuten verwijderen. We raden u aan de plek waar wij hebben geprikt goed aan te drukken, minimaal één minuut. Lees meer in onze patiëntenfolder ‘Bloedafname via venapunctie’.
-
Wat is een vingerprik?
In sommige gevallen is het voldoende om een druppel bloed af te nemen door middel van een vingerprik. De meest bekende vingerpriktest is het meten van bloedsuiker bij Diabetes, uw stollingswaarde (INR) bij Trombose, maar ook uw ontstekingswaarden (CRP) zijn via een vingerprik te bepalen.
In de meeste gevallen kunt u zelf de vingerprik uitvoeren. Wilt u meer informatie over de vingerprik? Lees dan verder op de website van onze Trombosedienst of de patiëntenfolder ‘Instructie thuisafname voor een HbA1c bepaling’.
-
Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?
Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.
Fecesonderzoek
-
Moet ik twee afspraken maken als ik urine én ontlasting moet inleveren?
Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.
-
Moet ik een dieet volgen als ik ontlasting inlever?
U hoeft geen dieet te volgen als uw (huis)arts wil weten of er bloed in uw ontlasting zit. We adviseren wel om enkele dagen voor het onderzoek het gebruik van alcohol te vermijden.
-
Moet ik het potje helemaal vullen met ontlasting?
Nee, u schept met het lepeltje 5 gram ontlasting in het potje. Dit is ongeveer een half gevuld potje.
-
Wanneer moet ik mijn ontlasting inleveren?
We adviseren om het potje dezelfde dag in te leveren. Mocht dit niet lukken, wikkel het potje dan in aluminiumfolie of doe het potje in een gesloten boterhamzakje. Bewaar het potje in de koelkast totdat u het wel kunt inleveren. Noteer altijd de tijd en datum van het opvangen van uw ontlasting op het aanvraagformulier.
-
Waar lever ik mijn potje ontlasting in?
U levert uw potje met ontlasting in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. U kunt hier een afspraak maken.
-
Hoe vang ik mijn poep op?
Indien u een toilet heeft waarbij uw ontlasting meteen onder in het toilet (in het water) terecht komt, kunt u met vershoudfolie uw poep opvangen. Scheur lange stukken vershoudfolie af en bedek het zitgat met de folie. Zorg ervoor dat dit niet te strak is, maar dat u op het toilet kunt zitten zonder dat uw billen de vershoudfolie aanraken.
-
Waar bewaar ik mijn poep in, nadat ik het opgevangen heb?
U krijgt van uw (huis)arts gratis een potje mee om een deel van uw ontlasting in te verzamelen. U kunt het potje eventueel ophalen bij uw huisarts of kopen bij een apotheek bij u in de buurt.
-
Wanneer moet ik geen poep verzamelen?
U verzamelt op de volgende momenten geen ontlasting:
- wanneer u bloedende aambeien heeft;
- wanneer er bloed in uw urine zit;
- tijdens, en tot drie dagen na, de menstruatie.
Sperma onderzoek
-
Waar kan ik mijn sperma inleveren?
U kunt niet overal terecht voor het inleveren van sperma. Op onze website bij ‘Locaties’ kunt u zien bij welke locaties u sperma kunt inleveren. U maakt altijd telefonisch een afspraak voor het inleveren van sperma
Trombosedienst / Unit Antistolling
-
Wat moet ik doen als ik mijn antistollingsmedicijnen ben vergeten in te nemen?
Als u een keer uw medicijnen vergeet in te nemen, dan wordt het volgende geadviseerd:
- Is het nog dezelfde dag?
- Neem uw vergeten dosering alsnog in. Ga daarna verder met het schema zoals voorgeschreven door de trombosedienst.
- Neem uw vergeten dosering alsnog in. Ga daarna verder met het schema zoals voorgeschreven door de trombosedienst.
- Is het al de volgende dag?
- Sla de vergeten dosering over, houd uw gewone schema aan. Overleg op de volgende reguliere werkdag met de trombosedienst of uw vervolgdosering aangepast moet worden, of eventueel uw controledatum vervroegd moet worden.
Neem nooit zomaar een dubbele dosering in om een vergeten dosering in te halen.
Wij adviseren u om deze antistollingsmedicijnen op een vaste tijd in te nemen, bij voorkeur rond de avondmaaltijd. Het kan namelijk voorkomen dat de trombosedienst u op de dag dat u geprikt bent belt met een wijziging in uw dosering voor dezelfde dag.
- Is het nog dezelfde dag?
-
Waarom verandert het aantal tabletten van mijn antistollingsmedicijnen steeds?
Na een controle door de trombosedienst kan de hoeveelheid tabletten die u moet innemen veranderen. Dit komt omdat er bij de controle is gebleken dat het antistollingseffect in uw bloed te groot of juist te klein is. Het betekent niet dat het beter of slechter met u gaat! De werking van antistollingsmiddelen kan in de loop van de tijd wat wisselen. Soms door een aanwijsbare oorzaak, soms “spontaan” en soms door een onbekende oorzaak.
-
Hoe lang duurt een antistollingsbehandeling?
Een antistollingsbehandeling stopt pas als de kans op trombose of embolie heel klein is geworden, of verdwenen. Een andere reden voor beëindiging is een verhoogde kans op een bloeding. Over de duur van de behandeling wordt beslist door uw behandelend arts en niet door uw trombosedienst.
Bij sommige aandoeningen is een levenslange antistollingsbehandeling noodzakelijk. Voorbeelden: boezemfibrilleren, mechanische kunstklep in het hart, sommige andere hartafwijkingen en herhaald optreden van een trombosebeen of longembolie.
Een tijdelijke antistollingsbehandeling komt onder andere voor na een orthopedische operatie (zes weken tot drie maanden), een trombosebeen (meestal drie maanden), of een longembolie (meestal drie maanden). Bij een erfelijke risicofactor bekijkt de arts individueel of (en hoe lang) de antistollingsbehandeling gecontinueerd wordt.
-
Kan ik zwanger worden tijdens een antistollingsbehandeling?
In principe hoeft een antistollingsbehandeling een zwangerschap niet in de weg te staan. Maar de antistollingsmiddelen fenprocoumon (Marcoumar®) en acenocoumarol (SintromMitis®) kunnen bij het kind aangeboren afwijkingen veroorzaken wanneer zij tijdens de zwangerschap worden gebruikt (met name in de eerste drie maanden).
Denkt u bij de start van de antistollingsbehandeling zwanger te zijn, meld dit dan direct bij uw huisarts/specialist en bij uw trombosedienst.
Is het gebruik van de antistollingsmiddelen door uw arts kortdurend voorgeschreven, dan is het beter om in deze periode niet zwanger te worden. Zorg dus voor betrouwbare anticonceptie. Uw huisarts kan u daarbij adviseren.
Bent u langdurig bij de trombosedienst onder controle en hebt u een kinderwens, vraag dan een gesprek aan met uw huisarts/specialist en meld het ook bij de arts van de trombosedienst. In onderling overleg kunt u samen het beste (antistollings)beleid vaststellen.
-
Kunnen kinderen trombose krijgen?
Hoewel trombose meestal bij ouderen voorkomt, kan het ook bij kinderen voorkomen. De behandeling verloopt hetzelfde als bij volwassenen, er zijn geen extra bijwerkingen of nadelige gevolgen voor kinderen. Er is dus geen reden voor extra ongerustheid.
Het is wel verstandig om geen blessuregevoelige sporten uit te oefenen (hockey, voetbal) en om extra alert te zijn bij verwondingen en harde stoot- en valpartijen, vooral als deze gepaard gaan met hoofdletsel! Neem bij bloedingen contact op met uw huisarts en met uw trombosedienst.
-
Kan ik sporten als ik trombose heb?
Trombose en de behandeling met antistollingsmiddelen staan het beoefenen van een sport niet in de weg. Maar hierin geldt wel: vermijd blessuregevoelige sporten en wees extra alert bij stoot- en valpartijen, vooral als deze gepaard gaan met hoofdletsel! Enkele sporten, zoals diepzeeduiken en intensieve contactsporten zoals boksen, kunnen extra risico’s met zich mee brengen wanneer u antistolling gebruikt. Het advies is om dit met uw behandelend arts te bespreken. Wees erop bedacht dat actieve (sport)vakanties grotere risico’s met zich mee kunnen brengen. Wees voorzichtig en neem bij bloedingen contact op met uw huisarts én met de trombosedienst.
-
Moet ik vooraf contact opnemen met mijn arts als ik een vaccinatie voor corona wil?
Het vaccin wordt in een spier geïnjecteerd (‘intramusculair’). Dit is veilig bij het gebruik van Fenprocoumon of Acenocoumarol zeker als de INR op het moment van de vaccinatie onder de 3.5 is. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan de vaccinatie te weten of uw INR laag genoeg is. Mocht u dit niet weten, neem dan contact op met uw behandelend arts.
-
Speelt voeding en alcohol een rol bij trombose?
Voedsel bevat o.a. vitamine K, wat een belangrijke hulpstof is voor de stolling. Fenprocoumon en Acenocoumarol remmen de werking van vitamine K in uw lichaam (met als gevolg verhoging INR), terwijl extra vitamine K (voeding, multivitaminen, als medicijn) dit effect weer kan verminderen (verlaging INR).
Als u gezond en gevarieerd eet, heeft voeding meestal niet veel invloed op de INR.
Vitamine K-rijke groenten zijn ‘groene’ groenten (zoals spinazie, andijvie en sla) en ‘koolachtige’ groenten (zoals boerenkool, spruitjes en broccoli). U kunt dit gerust blijven eten, maar het is raadzaam om wel te variëren: als u de ene dag vitamine K-rijke voeding eet, neem een volgende dag een groente welke minder vitamine K bevat (zoals tomaten). Zo verspreidt u de vitamine K over de dagen.
Als u een voedingssupplement of multivitaminen wil gebruiken, is het advies om te kiezen voor supplementen waar geen of heel weinig vitamine K in zit.
Volgt u een afslankdieet? Dit kan uw INR direct beïnvloeden. Advies is dit tevoren met de trombosedienst te bespreken, ook als u dit weer staakt.
Gebruikt u drinkvoeding of sondevoeding? Dit bevat ook vitamine K, waardoor uw INR kan dalen. Geef het starten hiervan door aan de trombosedienst, zodat extra INR-controle kan worden ingepland en zo nodig de dosering kan worden opgehoogd.
Wat alcohol betreft: geniet, maar drink met mate (1 tot 2 consumpties per dag).
-
Kan ik online mijn dosering inzien?
Jazeker. Een groot deel van onze patiënten maakt al gebruik van het Digitaal logboek. Dit is een persoonlijk account bij ons doseerprogramma, waar u uw doseerschema kunt raadplegen (al op de dag van de INR-controle). Ook kunt u hier uw INR doorgeven (als zelfmeter), uw vragen stellen of andere zaken (b.v. als uw stripjes bijna op zijn) melden.
-
Wie kan mijn gegevens inzien?
In verband met uw behandeling worden er bij de trombosedienst medische en administratieve gegevens van u vastgelegd. Alleen de behandelend arts en de medewerkers van de trombosedienst hebben recht op inzage. Uiteraard geldt voor hen de geheimhoudingsplicht. De trombosedienst gaat uiterst zorgvuldig met uw gegevens om. Dat is overigens bij wet geregeld. Bovendien heeft de Trombosedienst Delft een eigen privacyreglement. Als u dat wilt kunt u dit bij de leiding van de dienst inzien. Na elke controle krijgt u de doseringskalender toegestuurd.
Bij calamiteiten, zoals het optreden van bloedingen, zal uw trombosedienst contact opnemen met uw huisarts/specialist met als doel te achterhalen of de calamiteit verband houdt met het gebruik van orale antistolling en om welke calamiteit het gaat. Indien u hiertegen bezwaar heeft dient u dit schriftelijk kenbaar te maken bij de arts van uw trombosedienst.
-
Waar moet ik op letten als ik op vakantie ga?
Heeft u vakantieplannen en bent u onder behandeling vanwege trombose? Dan is het verstandig dit tijdig aan de medewerker van de Trombosedienst door te geven. Lees op de pagina ‘vakantie-adviezen’ meer over de to do’s voordat u op vakantie gaat.
Urineonderzoek
-
Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?
Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.
-
Moet ik twee afspraken maken als ik urine én ontlasting moet inleveren?
Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.
Heeft u nog andere vragen?
Op onderstaande pagina’s vindt u meer informatie over de verschillende onderzoeken die we uitvoeren.