Immunologische onderzoeken

De vakgroep Medisch Immunologie richt zich op immunodiagnostiek. De uitslag van het bloedonderzoek geeft ons inzicht en helpt ons eventuele (auto)immuunziekten of allergieën op te sporen.

Zoek een locatie

Allergieën

Voor diverse allergieën onderzoeken we bloed op de aanwezigheid van specifieke IgE antistoffen. Ons aanbod allergiediagnostiek is erg breed, denk aan een allergie voor huisstofmijt, gras- en boompollen, kat, hond, voedingsmiddelen en vele andere allergenen. Dit onderzoek is gericht om de meest voorkomende (type 1) allergie vast te stellen. Naast de IgE antistoffen, onderzoeken we ook antistoffen van het IgG type die voorkomen bij meer zeldzame type 3 overgevoeligheidsreacties.

Auto-immuunziekten

Met diverse bloedonderzoeken, waarbij voornamelijk naar auto-antistoffen wordt gezocht, stellen we vast of een patiënt een auto-immuunziekte heeft. Hiervoor werken we samen met andere RHMDC afdelingen. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn type 1 diabetes, coeliakie, schildklierziekten zoals ziekte van Graves en Hashimoto, reumatologische aandoeningen en inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn.

Hematologische aandoeningen

Bij hematologische aandoeningen kun je denken aan bloedziekten zoals leukemie en ziekten van het beenmerg bijvoorbeeld de ziekte van Kahler. We doen ook onderzoek naar kwaadaardige aandoeningen van het lymfeklierstelsel (lymfomen). De diagnose en het vervolgen van een leukemie of lymfoom doen we met behulp van immunofenotypering, waarbij de witte bloedcellen (leukocyten) en de lymfekliercellen (lymfocyten) met een complexe techniek gekleurd en beoordeeld worden op afwijkingen en aantal.

Immuundeficiënties

Immuundeficiëntie is een niet of niet goed werkend immuunsysteem. Dit wordt veroorzaakt door een (erfelijke) ziekte en/of medicijnen. Als patiënten een slechte afweer tegen ziekteverwekkers hebben, dan onderzoeken wij of er afwijkingen in het afweersysteem zijn die de slechte weerstand kunnen verklaren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de aanwezigheid en functie van antistoffen, complementfactoren en/of afweercellen van het immuunsysteem.

Transplantatie-immunologie

Transplantatie immunologie speelt een belangrijke rol bij stamceltransplantatie. Bijvoorbeeld wanneer voor de behandeling van een leukemie, een geschikte stamceldonor gevonden moet worden. Bloed van de patiënt wordt hierbij onderzocht op erfelijke kenmerken. Ook in het kader van orgaantransplantaties vindt dergelijk onderzoek plaats. Omdat stamcel- en orgaantransplantaties voornamelijk plaatsvinden in academisch medische centra, wordt dit onderzoek uitbesteed. Wel kan het voorkomen dat bloedafnamemedewerkers van het RHMDC bloed afnemen voor dergelijk transplantatieonderzoek.

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:

  • Uw (papieren) aanvraagformulier*
  • Een geldig legitimatiebewijs
*Meer informatie

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie