Soa onderzoek

Bij RHMDC bieden we verschillende mogelijkheden om uw lichaamsmateriaal te onderzoeken op soa’s. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoeningen.

Zoek een locatie

Het onderzoek

Een soa is een sexueel overdraagbare infectieziekte. Hieronder vallen bijvoorbeeld Chlamydia, Gonorrhoe, Syfillis en HIV.

Chlamydia en Gonorrhoe worden getest op een uitstrijk van de vagina of – bij de man – uit urine. Uw (huis)arts gebruikt hiervoor een universeel transport medium, oftewel een eSwab. Dit is een dun staafje met een klein watje aan de bovenkant.

Syfilis en HIV worden meestal bepaald door middel van een bloedtest.

Soa zelftest

Als uw (huis)arts klant is bij het RHMDC, dan kan uw (huis)arts gratis soa zelftesten bij ons te bestellen. Wij leveren de pakketjes aan uw (huis)arts zodat hij/zij het pakketje aan u kan meegeven. In het pakketje zitten alle benodigdheden om de soa test zelf thuis af te nemen. U ontvangt ook een Nederlands of Engelstalige folder zodat u precies weet wat u moet doen. Deze folders staan ook op onze website.

U stuurt het afgenomen lichaamsmateriaal zelf rechtstreeks naar ons laboratorium met behulp van de retourenvelop. Het is belangrijk dat u het afgenomen lichaamsmateriaal dezelfde dag nog op de post doet, nog voordat de brievenbus geleegd wordt.

Vraag de soa zelftest aan via uw (huis)arts. U kunt de soa zelftest niet rechtstreeks bij ons bestellen.

Anonieme soa test (man-tot-man)

Voor anoniem SOA-onderzoek (ook wel man-tot-man genoemd) kunt u in bepaalde gevallen terecht bij de GGD. Ook kunt u terecht bij één van de locaties van OneDayClinic.

Soa onderzoek door uw (huis)arts

Neem contact op met uw (huis)arts om een afspraak te maken. Levert u uw urine pas later in? Dan kunt u ook via onze website een afspraak maken voor het inleveren van uw potje urine. Het is belangrijk dat u dan wel een aantal items meeneemt naar uw afspraak. Bekijk onze pagina ‘Wat moet ik meenemen?’ voor meer informatie.

De uitslag

Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen een uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u.

Tarieven

Kijk hier voor een actueel overzicht van de tarieven van alle testen (bepalingen). De kosten van de testen variëren per zorgverzekeraar. De genoemde kosten zijn de maximale kosten. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de exacte tarieven.

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:

  • Uw (papieren) aanvraagformulier*
  • Een geldig legitimatiebewijs
*Meer informatie

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie