Terug

Bloedonderzoek

U bent door uw huisarts, verloskundige of specialist doorgestuurd naar het RHMDC voor bloedonderzoek. Door uw bloed te onderzoeken krijgt u meer duidelijkheid over de oorzaak van uw klachten, het verloop van een ziekte en het resultaat van een behandeling.

Het onderzoek

Bloedonderzoek wordt ook wel bloedprikken of bloedafname genoemd. Wanneer u bent doorverwezen door uw (huis)arts om bloed te laten prikken, dan wil uw (huis)arts meer weten over de werking van uw lichaam. Bloedonderzoek wordt onder andere gebruikt om te controleren of uw organen zoals het hart, de nieren of de lever goed functioneren. Ook kan een afwijking worden vastgesteld. Zo weten u en uw arts waar u aan toe bent en wat de beste behandeling is om in gang te zetten.

Het is belangrijk dat er veilig en op de juiste wijze bloed wordt afgenomen. Alleen opgeleid personeel mag bloed bij u afnemen. We kunnen op verschillende manieren bloed prikken, bijvoorbeeld in de elleboogholte van uw arm, maar ook via uw vinger of bij baby’s via de hiel.

Hieronder leest u meer over de verschillende manieren van bloedafname. Vindt u het spannend om bloed te laten prikken? Geeft u dit aan bij de bloedafnamemedewerker, dan houdt hij of zij hier rekening mee.

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak?

  Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.

  • U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
  • U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
  • Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
  • De beschikbare locaties worden getoond.
  • Klik een locatie aan.
  • Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
  • Kies een datum en tijd.
  • Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
  • Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.

  Bekijk een instructievideo voor mobiele gebruikers.

 • Wat is een vingerprik?

  In sommige gevallen is het voldoende om een druppel bloed af te nemen door middel van een vingerprik. De meest bekende vingerpriktest is het meten van bloedsuiker bij Diabetes, uw stollingswaarde (INR) bij Trombose, maar ook uw ontstekingswaarden (CRP) zijn via een vingerprik te bepalen. 

  In de meeste gevallen kunt u zelf de vingerprik uitvoeren. Wilt u meer informatie over de vingerprik? Lees dan verder op de website van onze Trombosedienst of de patiëntenfolder ‘Instructie thuisafname voor een HbA1c bepaling’.

 • Wat neem ik mee naar mijn afspraak?

  Dat verschilt per locatie en type onderzoek of afspraak. In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van de mee te brengen items of klik hier voor meer informatie.

 • Mag ik zware spullen tillen direct na bloedprikken?

  Het dragen van zware tassen direct na de bloedafname wordt sterk afgeraden.

 • Ik heb een blauwe plek na het bloedprikken, is dit erg?

  Een blauwe plek na bloedprikken komt regelmatig voor of er kan een pijnlijke plek ontstaan. De blauwe plek verdwijnt binnen een paar dagen.

 • Wat betekent bloedafname via venapunctie?

  De bloedafname vindt plaats in de elleboogholte van de arm, dit noemen we bloedafname via venapunctie. Een bloedafnamemedewerker doet een elastische band om de arm. Vervolgens zal de ader met een holle naald worden aangeprikt. Afhankelijk van de gevraagde onderzoeken zullen één of meerdere buisjes worden afgenomen. Wij vangen het bloed voor elk onderzoek op in de juiste buis, te herkennen aan de kleur van de dop. Onze medewerkers gebruiken uitsluitend nieuwe naalden en buizen. Na het verwijderen van de naald, krijgt u een pleister op het wondje. De pleister kunt u na vijftien minuten verwijderen. We raden u aan de plek waar wij hebben geprikt goed aan te drukken, minimaal één minuut. Lees meer in onze patiëntenfolder ‘Bloedafname via venapunctie’.

 • Wat betekent nuchtere bloedafname?

  Voor bepaalde bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vooraf niks mag eten of drinken. Uw (huis)arts vertelt u van tevoren of u nuchter moet zijn. Wilt u meer weten over nuchtere bloedafname? Lees dan de patiëntenfolder ‘Nuchtere bloedafname’.

 • Mijn arm doet pijn na bloedprikken. Wat moet ik doen?

  Na het bloedprikken kan een pijnlijke plek ontstaan. Heel zelden kan de pijn ontstaan omdat wij een zenuw in uw arm hebben geraakt. Als uw arm pijn blijft doen of u maakt zich zorgen over de klachten na de bloedafname, neemt dan contact op met uw (huis)arts voor advies.

 • Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?

  Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.

  Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.

  De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.

 • Kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek?

  Ja, dat kan. Als u bezwaar heeft tegen onderzoek waarin uw gegevens en/of uw restmateriaal wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Deze maakt dan een aantekening in uw dossier. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.

  U kunt bij de bloedafnamemedewerkster bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal. De medewerker noteert dit op uw aanvraagformulier.
  Indien u een aanvraagformulier van het LangeLand Ziekenhuis heeft, kunt u het zelf aangeven. Bij het vakje dat u met een grijs potlood moet inkleuren staat de volgende tekst:

  Ja, ik maak bezwaar tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek.

 • Hoe voorkom ik een blauwe plek na bloedafname?

  U voorkomt een blauwe plek na bloedafname door na afname de plek goed af te drukken, tijdelijk geen tas of andere zware voorwerpen met deze arm te dragen. Ook het gebruik een rollator, kort na het bloedprikken, raden wij af. 

 • Wat kost een onderzoek?

  Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:

 • Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?

  Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.

 • Wat zijn de corona-regels?

  Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Bekijk onze speciale COVID beleid pagina voor alle informatie over onze regels rondom Corona.

Bloedafname aan huis

Bloedafname aan huis

Indien uw gezondheid het niet toelaat om zelf naar een bloedafnamelocatie te gaan, vraagt uw arts een thuisprik aan. U kunt zelf geen afspraak maken om thuis geprikt te worden. Nadat uw (huis)arts ons benaderd heeft, dan maakt één van onze bloedafnamemedewerkers een afspraak met u. Op de afgesproken datum komt één van onze medewerkers bij u thuis om bloed te prikken.


Bloedafname bij kinderen

Hielprik

Bij pasgeboren baby’s nemen we bloed af uit het hieltje. Wij noemen dit de ‘hielprik’, maar eigenlijk heet deze test ‘neonatale screening pasgeborenen’. Met de druppels bloed kunnen wij onderzoeken of uw baby ernstige, zeldzame aangeboren ziekten heeft. Een hielprik kan ook worden uitgevoerd voor andere onderzoeken, zoals bloedbeeld, bloedgas of geelzucht bij baby’s die nog geen half jaar oud zijn.

Bloedafname bij kinderen tot 7 jaar

Bij kinderen wordt geprikt in een vingertje, in het armpje of op het handje. Dit is afhankelijk van de grootte van uw kind en de hoeveelheid bloed die voor het onderzoek nodig is. Als uw kind groot genoeg is, mag hij of zij bij u op schoot zitten tijdens het bloedprikken. Wanneer we bloed uit het hieltje moeten halen, is het makkelijker als uw kind op een tafel ligt. Natuurlijk blijft u erbij om uw kind te troosten.

Omdat bloedprikken voor kinderen (ook) spannend kan zijn, vragen wij u om uw kind goed voor te bereiden op de afspraak. U kunt hiervoor onze folder ‘Bloedafname bij kinderen tot 7 jaar’ gebruiken.

Pijnstillende middelen

Voor het prikken in de arm bij kinderen tot 7 jaar kunt u met uw arts overleggen over pijnstillende middelen (Emla crème). De Emla crème kunt u bij uw apotheek afhalen en één uur voor bloedafname aan de binnenkant van beide ellebogen van uw kind aanbrengen.

Let op: de Emla crème moet eerst een uur inwerken voor het prikken, de verdoving duurt ongeveer 2 uur. Wij vragen u daarom naar het tijdstip van aanbrengen van de Emla crème.

GTT

Bij de (orale) glucosetolerantietest meten wij de stijging van de concentratie glucose in uw bloed nadat u een glucosedrankje heeft gedronken. Bij de verlengde GTT kijken wij of er sprake is van een schommelende of een te lage bloedsuikerspiegel. Het doel van een OGTT (orale glucose tolerantie test) is testen welk vermogen uw lichaam bezit om glucose te verwerken.
In de folder leest u alles over het onderzoek en de voorbereidingen.

De uitslag

Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u.

Tarieven

Kijk hier voor een actueel overzicht van de tarieven van alle testen (bepalingen). De kosten van de testen variëren per zorgverzekeraar. De genoemde kosten zijn de maximale kosten. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de exacte tarieven.

Afspraak maken?

Maak een afspraak via onze website of bel naar 088 260 4000 .

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op telefoonnummer: 088 260 4000. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar.

!
Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van items die u mee moet nemen. Denk o.a. aan:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • uw verzekeringspas
 • uw aanvraagformulier*
*Meer informatie