Fundusfotografie

Bij RHMDC kunt u terecht voor fundusfotografie. Bij dit type onderzoek worden foto’s gemaakt van het netvlies van uw ogen. Bij Diabetes Mellitus type 2 bestaat een verhoogde kans op beschadiging of aantasting van de kleinste bloedvaatjes in het oog. Met behulp van de foto’s kunnen de bloedvaatjes van uw netvlies beoordeeld worden. Het is belangrijk eventuele afwijkingen in een vroeg stadium vast te stellen en indien nodig te behandelen.

Zoek een locatie

Het onderzoek

U hoeft zelf geen voorbereidingen te treffen voor dit onderzoek. Aan het begin van het onderzoek wordt er aan u gevraagd om uw hoofd tegen de hoofdsteun van de fotoapparatuur te plaatsen. Het kan zijn dat de stoelhoogte daarvoor moet worden aangepast.

Daarna schuift de functielaborant schuift de camera voor het linker- of het rechteroog en vraagt u recht vooruit te kijken. In de camera ziet u een geel lampje waarop u zich moet concentreren.

In totaal worden er 4 foto’s gemaakt; 2 van het rechteroog en 2 van het linkeroog. Tijdens het maken van de foto’s zult u even een scherpe lichtflits van de belichting zien.

De functielaborant controleert direct of de foto voldoende is van kwaliteit. Is dit niet het geval, dan worden er meteen nieuwe foto’s gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten en is pijnloos.

Afspraak maken

Dit onderzoek kan alleen op afspraak uitgevoerd worden indien u een verwijsbrief heeft van uw (huis)arts. Maak een afspraak door te bellen naar 088 260 4000.

Tijdens het maken van uw afspraak kunt u een voorkeur voor de locatie en het dagdeel aangeven. Zorg dat u alle gegevens bij de hand heeft voor het maken van uw afspraak:

  • uw geboortenaam
  • uw geboortedatum
  • uw adresgegevens
  • uw verzekeringsnummer
  • de naam van de aanvragend (huis)arts
    Heeft u een verwijsbrief via ZorgDomein? Vermeld uw afspraaknummer.

U krijgt een afspraakbevestiging en een informatiefolder over de diabetes-oogcontrole per post thuisgestuurd

Veelgestelde vragen

De uitslag

De foto wordt beoordeeld door de optometrist in samenwerking met de oogarts. U ontvangt de uitslag bij uw volgende Diabetes Mellitus controle. Wanneer een afwijking wordt geconstateerd of de foto niet te beoordelen is, zal er eerder contact met u opgenomen worden.

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:

  • Uw (papieren) aanvraagformulier*
  • Een geldig legitimatiebewijs
*Meer informatie

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie