Terug

Spermaonderzoek

Mannen kunnen bij het RHMDC hun sperma inleveren voor diverse onderzoeken. Denk aan een vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) maar ook ter controle na een vasectomie.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet de man sperma verzamelen in een potje en dit zo snel mogelijk inleveren bij één van onze locaties. Wij beoordelen het sperma op:

 • de hoeveelheid zaadcellen
 • het aantal bewegende zaadcellen
 • de vorm van de zaadcellen
 • de eventuele aanwezigheid van afweerstoffen tegen zaadcellen.

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Als u of uw vrouw zwanger probeert te worden maar dit lukt niet, dan geeft een vruchtbaarheidsonderzoek inzicht. Door middel van spermaonderzoek, ook wel semenanalyse genoemd, onderzoeken wij of het uitblijven van de zwangerschap te maken heeft met de kwaliteit van het sperma. Dit noemen wij een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO).

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een methode waarbij met een dun slangetje zaadcellen in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. Voorafgaande aan dit onderzoeken verzamelen wij de best bewegende zaadcellen zodat de gynaecoloog de zaadcellen kan inbrengen bij de vrouw.

Onderzoek na vasectomie

Om zeker te weten dat een man niet meer vruchtbaar is, bijvoorbeeld na een vasectomie, onderzoeken wij of er nog zaadcellen aanwezig zijn in sperma.

Folders

Voorafgaand aan het onderzoek ontvangt u een formulier van uw arts waarop alle instructies voor het opvangen van sperma staan beschreven. Wij bieden ook folders aan voor het vruchtbaarheidsonderzoek.

Veelgestelde vragen

 • Waar kan ik mijn sperma inleveren?

  U kunt niet overal terecht voor het inleveren van sperma. Op onze website bij ‘Locaties’ kunt u zien bij welke locaties u sperma kunt inleveren. U maakt altijd telefonisch een afspraak voor het inleveren van sperma

 • Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?

  In uw bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.

De uitslag

Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u. RHMDC geeft geen uitslagen door aan patiënten.

Tarieven

Kijk hier voor een actueel overzicht van de tarieven van alle testen (bepalingen). De kosten van de testen variëren per zorgverzekeraar. De genoemde kosten zijn de maximale kosten. Raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de exacte tarieven.

Afspraak maken?

Maak een afspraak via onze website of bel naar 088 260 4000 .

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op telefoonnummer: 088 260 4000. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar.

!
Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van items die u mee moet nemen. Denk o.a. aan:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • uw verzekeringspas
 • een mondneusmasker
Meer informatie