Spermaonderzoek

Mannen kunnen bij het RHMDC hun sperma inleveren voor diverse onderzoeken. Denk aan een vruchtbaarheidsonderzoek (fertiliteitsonderzoek) maar ook ter controle na een vasectomie.

Zoek een locatie

Het onderzoek

Voor dit onderzoek moet de man sperma verzamelen in een potje en dit zo snel mogelijk inleveren bij één van onze locaties. Wij beoordelen het sperma op:

  • de hoeveelheid zaadcellen
  • het aantal bewegende zaadcellen
  • de vorm van de zaadcellen
  • de eventuele aanwezigheid van afweerstoffen tegen zaadcellen.

Oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO)

Als u of uw vrouw zwanger probeert te worden maar dit lukt niet, dan geeft een vruchtbaarheidsonderzoek inzicht. Door middel van spermaonderzoek, ook wel semenanalyse genoemd, onderzoeken wij of het uitblijven van de zwangerschap te maken heeft met de kwaliteit van het sperma. Dit noemen wij een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO).

Intra-uteriene inseminatie (IUI)

Intra-uteriene inseminatie (IUI) is een methode waarbij met een dun slangetje zaadcellen in de baarmoeder van de vrouw wordt gebracht. Voorafgaande aan dit onderzoeken verzamelen wij de best bewegende zaadcellen zodat de gynaecoloog de zaadcellen kan inbrengen bij de vrouw.

Onderzoek na vasectomie

Om zeker te weten dat een man niet meer vruchtbaar is, bijvoorbeeld na een vasectomie, onderzoeken wij of er nog zaadcellen aanwezig zijn in sperma.

Folders

Voorafgaand aan het onderzoek ontvangt u een formulier van uw arts waarop alle instructies voor het opvangen van sperma staan beschreven. Wij bieden ook folders aan voor het vruchtbaarheidsonderzoek.

Veelgestelde vragen

De uitslag

Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u. RHMDC geeft geen uitslagen door aan patiënten.

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:

  • Uw (papieren) aanvraagformulier*
  • Een geldig legitimatiebewijs
*Meer informatie

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie