Terug

Medische Microbiologie

Wat we doen

Het team Medische Microbiologie onderzoekt infectieziekten en adviseert over verdere behandeling. Lees hier meer over de soorten onderzoeken die we uitvoeren. Daarnaast werken wij mee aan het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. Dat doen we op landelijk niveau samen met GGD’s en binnen ziekenhuizen en verpleeghuizen met afdelingen infectiepreventie.

Snelle en klantgerichte service

Ons lab is ook in de avonduren en het weekend geopend; zo zorgen we ervoor dat alle kweken die binnenkomen op de dag van transport op kweek worden gezet. Uitslagen van serologische (antistof) tests zijn meestal de volgende werkdag bekend. Moleculaire onderzoeken zelfs ook in het weekend.   

Ontzorging voor de zorgverlener

Voor een overzichtelijk en beheersbaar proces, gebruiken we slechts één type wattenstok met een universeel transportmedium voor alle kweken en DNA/RNA-bepalingen. Heeft u een stoof voor urinedipslides nodig, of nascholing op gebied van microbiologie? Voor zowel materialen (links naar webshop), telefonisch advies als trainingen en webinars (link naar trainingspagina) kunt u bij ons terecht.           

Wie we zijn

Het team bestaat uit zeven artsen-microbioloog en circa 50 analisten. Zij werken nauw samen met collega’s uit andere laboratoriumdisciplines binnen het RHMDC: Klinische ChemieMedische Immunologie en Pathologie. Zo schakelen we snel en maken we optimaal gebruik van elkaars vakkennis.

Vakgroep medische microbiologie RHMDC
Vakgroep Medische Microbiologie RHMDC
Van links naar rechts: dr. Leo Smeets, dr. Eric van der Vorm, dr. Michiel Haeseker, dr. Judith Hoogeboom, dr. Eva Mattson en dr. Pulak Goswami. Dr. Marja Konstantinowksi staat niet op de foto.

Samenwerkingsverbanden 

We werken voor de ziekenhuizen Reinier de Graaf en Langeland, en verder voor eerstelijns zorgverleners, ZBC’s en verpleeghuizen in heel Nederland. Daarnaast werken we nauw samen met de afdelingen medische microbiologie van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Haga ziekenhuis in Den Haag. Onderling wisselen we ervaring en bijzondere bepalingen (die niet elk laboratorium zelf kan uitvoeren) uit.Voor de openbare gezondheidszorg werken we samen met de GGD’s in de regio’s waar we actief zijn.

Op gebied van onderwijs verzorgen we met het Erasmus MC in Rotterdam we de opleiding tot arts-microbioloog en werken we met hogescholen samen om analisten samen op te leiden.