Medisch microbiologische onderzoeken

Met medisch microbiologische onderzoeken worden infectieziekten opgespoord. Daarnaast werken wij mee aan het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. Dat doen we op landelijk niveau samen met GGD’s en binnen ziekenhuizen en verpleeghuizen met afdelingen infectiepreventie.

PCR-test

Met een Polymerase Chain Reaction (PCR)–test kijken we materiaal na op DNA or RNA van ziekteverwekkers. Bij een COVID-19 PCR-test kijken we bijvoorbeeld bij een of er genetisch materiaal (RNA) van het COVID-19 virus in de neus- of keelholte zit. Hiervoor nemen we een uitstrijkje uit de neus en keel. Deze wordt vervolgens door onze laboratoriummedewerkers onderzocht op de aanwezigheid van het virus.

Serologie

 Bij serologie-onderzoek controleren we bloed op bepaalde antistoffen. Deze geven aan of er een eerdere of actuele infectie is (geweest). Bij een actuele infectie onderzoeken we in welke fase de infectie verkeert.

microbiologisch onderzoek

Kweek

Voor een kweek laten we bacteriën groeien op voedingsbodems, waarbij we materiaal (bijvoorbeeld urine) op de plaat aanbrengen. Als er een bacterie in het materiaal zit, zal deze zich vermenigvuldigen. Meestal duurt het een dag voordat er voldoende bacteriën zijn gegroeid om ze met het blote oog waar te kunnen nemen als een kolonie (een groep bacteriën). Deze kolonies kunnen we onderzoeken op soort bacterie (determineren) en testen op gevoeligheid voor soorten antibiotica (resistentiebepaling).

Overige onderzoeken

In sommige gevallen is microscopie nodig, bijvoorbeeld om iets in beeld te brengen dat anders niet goed waar te nemen is. Ook kunnen er bijvoorbeeld antigeen testen (“sneltests”) nodig zijn in bepaalde situaties. Wellicht heeft u een verzoek voor nog een ander onderzoek? Lees meer over onze afdeling Medische Microbiologie op de bijbehorende pagina.

Afspraak maken?

Maak een afspraak via onze website of bel naar 088 260 4000 .

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op telefoonnummer: 088 260 4000. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar.

!
Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van items die u mee moet nemen. Denk o.a. aan:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw verzekeringspas
  • uw aanvraagformulier*
*Meer informatie