Diagnostiek naar Hepatitis A
Landelijk zijn er op dit moment 12 clusters bekend die te linken zijn aan besmette blauwe bessen. Patiënten die geen bessen hebben gegeten kunnen ook besmet raken, omdat Hepatitis A zich relatief gemakkelijk verder kan verspreiden. Met name onder kinderen en gezinsleden. Het betreft een meldingsplichtige ziekte. RHMDC zal altijd een melding doen bij de GGD.
Diagnostiek naar Hepatitis A
Diagnostiek kan het snelste plaatsvinden door serologie. Hierbij wordt zowel IgM als IgG bepaald op serum. Deze bepaling wordt 7 dagen per week uitgevoerd in het RHMDC. Dit is aan te vragen via Zorgdomein, Cyberlab of een papieren aanvraagformulier. Op het moment dat er symptomen zijn, is bij meer dan 90% van de patiënten een IgM meetbaar. Bij immuun-gecompromitteerde patiënten of patiënten met een hoge verdenking maar negatieve serologie kan eventueel aanvullend onderzoek verricht worden door PCR bepaling.
Overleg
Bij cito aanvragen of intercollegiale consulten is de dienstdoende arts-microbioloog 24/7 te bereiken voor overleg. Na kantooruren kunt ook bellen naar de receptie van het Reinier de Graaf ziekenhuis en vragen naar de dienstdoende arts-microbioloog. De contactgegevens vindt u op onze website, nadat u bent ingelogd.
Hepatitis A bij zwangerschap en baby’s
Een infectie met Hepatitis A verloopt tijdens de zwangerschap niet ernstiger en is geen gevaar voor het ongeboren kind. Mogelijk is er wel een licht verhoogd risico op vroeggeboorte. Bij zuigelingen verloopt de ziekte bijna altijd a-symptomatisch, en indien zich wel symptomen voordoen zijn deze relatief mild en is er sprake van restloze genezing. Borstvoeding door Hepatitis A geïnfecteerde moeders is veilig en kan gewoon doorgaan.
Ziektebeloop en preventie
Na een incubatietijd van 3 – 6 weken ontstaat koorts en algehele malaise. Na een paar dagen volgt icterus, vaak gecombineerd met jeuk. De lever enzymen zijn sterk verhoogd door de ontstekingsreactie in de lever. De duur en de ernst van de infectie neemt toe met de leeftijd. Bij kinderen jonger dan 5 jaar verloopt een Hepatitis A infectie meestal zonder symptomen. Bij oudere kinderen gaat de infecties na 1 – 2 weken vanzelf over. Bij volwassenen kan het herstel soms maanden duren, met klachten van moeheid en lusteloosheid. Bij minder dan 1,5% van de gevallen kan een zeer ernstige leverontsteking ontstaan, met een levensbedreigend beloop. Preventie is mogelijk door vaccinatie.
Post-expositie profylaxe is ook mogelijk met passieve immunisatie door het toedienen van antistoffen, overleg in dit soort situaties ook altijd met de GGD.
Meer informatie
Heeft u nog vragen? Neem gerust contact op met de dienstdoende arts-microbioloog of bezoek de website van het RIVM.