Schurft toename in Nederland
Schurft (scabies) is lange tijd vrijwel weggeweest uit Nederland. De laatste jaren is de ziekte echter weer in opkomst. Schurft komt vooral voor bij daklozen, studenten en instellingen voor langdurig verblijf zoals verpleeghuizen. Maar ook in gewone thuissituaties komen steeds vaker besmettingen voor, waarbij de besmettingsroute niet altijd duidelijk is. Incidenteel komen uitbraken voor in zorginstellingen, wanneer personeel of medepatiënten worden besmet door een niet-onderkende schurftpatiënt. RHMDC is één van de weinige laboratoria in Nederland die de schurft-PCR uitvoeren, met een doorlooptijd van één à twee werkdagen.
Klachten bij schurft
De klachten kunnen zijn:
- Jeuk die steeds erger wordt.
Iemand kan overal op het lichaam jeuk krijgen, vooral als het warm is en ’s nachts. - Blaasjes, rode bultjes of schilfers, bijvoorbeeld tussen de vingers, op de polsen en voeten.
Soms zijn de gangetjes te zien die de mijt gegraven heeft. Het lijken dan rode streepjes. - Kinderen tot 4 jaar kunnen ook jeuk en bultjes op het hoofd krijgen.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van klachten is doorgaans 2 tot 6 weken.
Diagnostiek naar schurft
Diagnostiek naar schurft kan met een PCR op losse huidschilfers, een schraapsel van een schurft-gangetje of een biopt. De PCR toont (feces van) de Sarcoptes scabiei mijten aan. Een biopt is voor PCR niet noodzakelijk. Over de sensitiviteit van een uitstrijk met wattenstok zijn onvoldoende gegevens. We bevelen daarom aan om met een mesje een aantal schilfers van verschillende locaties te nemen, aangezien de mijten focaal voorkomen. .
De schilfers verzamelt u in een steriel potje (met rode deksel). Aanvragen kan via Zorgdomein. De doorlooptijd is ongeveer 1 à 2 werkdagen.
Wilt u advies of overleg over scabies?
Vanwege onbekendheid met schurft en de gelijkenis met eczeem wordt de diagnose vaak in eerste instantie gemist. Wilt u overleg of heeft u nog vragen over schurft? Er is 24/7 een arts-microbioloog bereikbaar.
Meer weten over de afdeling microbiologie?
Wilt u weten waar onze afdeling medische microbiologie zich nog meer mee bezighoudt? Bekijk dan onze pagina’s over deze afdeling.