Pathologisch onderzoek
Terug

Pathologische onderzoeken

Met behulp van de microscoop wordt cel- en/of weefselmateriaal van een patiënt onderzocht om zo een diagnose te kunnen stellen. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek naar kankercellen. Dankzij pathologische onderzoeken kan er een diagnose worden vastgesteld, waarna de juiste behandelprocedure kan worden toegepast.

Cytologie (celonderzoek)

Celmateriaal wordt verkregen via puncties, uitstrijken of uit lichaamsvochten. Een belangrijk voorbeeld van uitstrijken is het baarmoederhalsuitstrijkje op indicatie (indien nodig met HPV diagnostiek).

Ook kan een patiënt zelf materiaal inleveren zoals urine of sputum. We beoordelen de cellen op microscopisch niveau, dat wil zeggen op structuur en vorm om mogelijke afwijkingen te detecteren en bij te dragen aan een goed behandeladvies voor de behandelend arts.

Pathologisch onderzoek

Histologie (weefselonderzoek)

Onderzoek van kleine stukjes weefsel (biopten en excisies) of (delen van) organen die door huisartsen en medisch specialisten zijn afgenomen. Het weefsel wordt door middel van macroscopische en microscopische beoordeling onderzocht op mogelijke afwijkingen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende kleuringstechnieken (histochemie, immuunfluorescentie en immuunhistochemie) en eventueel moleculaire technieken.

pathologisch onderzoek
Pathologisch onderzoek

Obductie (onderzoek na overlijden)

Onderzoek van het lichaam van een overleden persoon op verzoek van een arts, met toestemming van de nabestaanden. Dit onderzoek wordt meestal aangevraagd om medische oorzaken voor het overlijden te vinden of bevestigen.

Afspraak maken?

Maak een afspraak via onze website of bel naar 088 260 4000 .

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op telefoonnummer: 088 260 4000. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar.

!
Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van items die u mee moet nemen. Denk o.a. aan:

  • een geldig legitimatiebewijs
  • uw verzekeringspas
  • uw aanvraagformulier*
*Meer informatie