Venapunctietraining

RHMDC ondersteunt het trainen van medewerkers om de venapunctie bij u in de praktijk uit te voeren door uw eigen assistente(s). Het aanbieden van een online venapunctietraining sluit aan bij onze visie dat kwalitatief hoogwaardige diagnostische zorg voor iedereen binnen handbereik moet zijn. Door eigen personeel in te zetten voor bloedafname bent u zeer flexibel in het aanbieden van bloedafname bij u in de praktijk.

Online venapunctietraining

De venapunctietraining van het RHMDC is een online training waarin onze klinisch chemicus Linda IJsselstijn de basiskennis van de venapunctie presenteert. We hebben een online training ontwikkeld zodat u de training kunt volgen wanneer het u uitkomt.

De online training:

 • is kosteloos
 • bestaat uit 3 onderdelen
  • theoretische informatie
  • praktijkvoorbeeld op een oefenarm
  • praktijkvoorbeeld bij een patiënt
 • duurt ongeveer 20 minuten
 • wordt afgesloten met een digitale toets
  Als u voor de toets slaagt, dan ontvangt u direct een bewijs van deelname.

Na de online training is het mogelijk om deel te nemen aan de praktijktraining. Wij adviseren om de praktijktraining te volgen zodat uw assistente(s) ook praktijkervaring opdoen.

Deelname online training

Om de online training te bekijken moet u een account aan te maken op onze scholingswebsite. Klik op onderstaande button om een account aan te maken. Vul uw persoonlijke gegevens in zodat de juiste (persoons)gegevens op het bewijs van deelname staan.

Nadat u een account heeft aangemaakt, kunt u inloggen en de online training volgen. Zodra u inlogt komt u op de pagina terecht waar u de venapunctietraining kunt vinden en volgen. Komt u niet op de juiste pagina terecht? Klik dan op ‘Stap 3: Venapunctietraining volgen’.

*Het digitaal aanvragen via ZorgDomein of Cyberlab heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van het aanvragen via papieren formulieren. Daarom heeft digitaal aanvragen onze sterke voorkeur. In de online venapunctietraining wordt geen uitleg gegeven over papieren aanvraagformulieren. Wilt u meer informatie over digitaal aanvragen? Klik dan hier.

Digitale toets

Nadat u de video volledig afgekeken heeft krijgt u de mogelijkheid om een digitale toets te maken. Heeft u de toets succesvol afgerond? Dan ontvangt u automatisch een bewijs van deelname. Heeft u de toets niet gehaald? Dan kunt u de toets opnieuw aanvragen en nogmaals volgen.

Praktijktraining

Na het afronden van de digitale toets is het verstandig om ook een praktijkgerichte training aan te vragen voor uw assistente(s). Bij de praktijktraining komt een bevoegde venapunctietrainer bij u in de praktijk om een 1 uur durende bloedafnametraining te geven aan uw assistente(s). Er wordt tijdens de praktijktraining geoefend op een fantoomarm.
Indien gewenst vervolgt de trainer de training op ‘patiënten’. U dient zelf op de dag van de training, aansluitend op de training met de fantoomarm, patiënten in te plannen voor de praktijktraining.

De praktijktraining:

 • duurt totaal 2 uur
 • kost €245,-
  inclusief reiskosten, ongeacht de locatie
 • heeft een maximale groepsgrootte van 3 assistentes
 • wordt verzorgd op een fantoomarm

De (huis)arts blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de bloedafname door de praktijkassistente(s). 

Certificering praktijktraining

Een externe partner verzorgt de certificering van uw medewerkers. U plant deze certificering samen met onze externe partner in en draagt hiervoor zelf de kosten.

Vervolgtraining

Indien uw praktijk behoefte heeft aan een extra training, dan kan er in overleg met uw Relatiebeheerder Diagnostiek een training op maat worden afgesproken. Voor de kosten van de vervolgtraining ontvangt u vooraf een offerte.

Overige informatie

Wilt u meer informatie ontvangen over de venapunctietraining? Neem dan contact met uw Relatiebeheerder Diagnostiek.

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie