Medische Microbiologie

Wat doet de afdeling Medische Microbiologie?

Het team Medische Microbiologie onderzoekt infectieziekten en adviseert over verdere behandeling. Lees hier meer over de soorten onderzoeken die we uitvoeren. Daarnaast werken wij mee aan het voorkomen van verspreiding van infectieziekten. Dat doen we op landelijk niveau samen met GGD’s en binnen ziekenhuizen en verpleeghuizen met afdelingen infectiepreventie.

Snelle en klantgerichte service

Ons lab is ook in de avonduren en het weekend geopend; zo zorgen we ervoor dat alle kweken die binnenkomen op de dag van transport op kweek worden gezet. Uitslagen van serologische (antistof) tests zijn meestal de volgende werkdag bekend. Moleculaire onderzoeken zelfs ook in het weekend.   

Ontzorgen van de zorgverlener

Voor een overzichtelijk en beheersbaar proces, gebruiken we slechts één type wattenstok met een universeel transportmedium voor alle kweken en DNA/RNA-bepalingen. Heeft u een stoof voor urinedipslides nodig, of nascholing op gebied van microbiologie? Voor zowel materialen (links naar webshop), telefonisch advies als trainingen en webinars (link naar trainingspagina) kunt u bij ons terecht.           

Wie werken er op de afdeling Microbiologie?

Het team bestaat uit zeven artsen-microbioloog en circa 50 analisten. Zij werken nauw samen met collega’s uit andere laboratoriumdisciplines binnen het RHMDC: Klinische ChemieMedische Immunologie en Pathologie. Zo schakelen we snel en maken we optimaal gebruik van elkaars vakkennis.

Vakgroep medische microbiologie RHMDC
Vakgroep Medische Microbiologie RHMDC
Van links naar rechts: dr. Leo Smeets, dr. Eric van der Vorm, dr. Michiel Haeseker, dr. Judith Hoogeboom-Beuving, dr. Eva Lundblad-Mattson* (inmiddels met pensioen) en dr. Pulak Goswami. Dr. Marja Konstantinovksi staat niet op de foto, ook Karin Gast ontbreekt. Een nieuwe groepsfoto volgt binnenkort.

BIG-nummers

NaamFunctieBIG-nummer
Dr. L.C. Smeets Arts-microbioloog89047216201
Dr. E.R. van der VormArts-microbioloog19024668001
Dr. M.B. HaesekerArts-microbioloog39051544101
Dr. J.W.A. Hoogenboom-BeuvingArts-microbioloog29909036101
Dr. P. GoswamiArts-microbioloog19064130301
Dr. M.M. KonstantinovskiArts-microbioloog39917804101

Samenwerkingsverbanden 

We werken voor de ziekenhuizen Reinier de Graaf en HagaZiekenhuis Zoetermeer, en verder voor eerstelijns zorgverleners, ZBC’s en verpleeghuizen in heel Nederland. Daarnaast werken we nauw samen met de afdelingen medische microbiologie van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en het Haga ziekenhuis in Den Haag. Onderling wisselen we ervaring en bijzondere bepalingen (die niet elk laboratorium zelf kan uitvoeren) uit.Voor de openbare gezondheidszorg werken we samen met de GGD’s in de regio’s waar we actief zijn.

Op gebied van onderwijs verzorgen we met het Erasmus MC in Rotterdam we de opleiding tot arts-microbioloog en werken we met hogescholen samen om analisten samen op te leiden.

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie