29 oktober 2024

Immature granulocyten in perifeer bloed

Geschreven door: Karlijn Stouten, klinisch chemicus bij RHMDC
Datum: 27 september 2024

Differentiatie van leukocyten in perifeer bloed

Bij het uitvoeren van een differentiatie in perifeer bloed wordt er gekeken naar de vijf hoofdklassen van leukocyten:

  • Neutrofiele granulocyten
  • Lymfocyten
  • Monocyten
  • Basofiele granulocyten
  • Eosinofiele granulocyten

Deze vijf klassen zijn de eindstadia van het uitrijpingsproces van leukocyten. Er kunnen echter ook voorstadia van deze vijf klassen voorkomen in het perifere bloed. Deze cellen worden voorlopercellen genoemd. Soms worden ook de termen jonge cellen of onrijpe cellen gebruikt. De aanwezigheid van deze voorlopercellen kan duiden op een infectie of op een hematologische maligniteit. Een voorbeeld van deze voorlopercellen die vaak wordt gerapporteerd zijn de immature granulocyten.

Wat zijn immature granulocyten?

Tijdens het uitrijpingsproces van een leukocyt worden verschillende stadia doorlopen totdat het uitgerijpte stadium wordt bereikt. In de klasse immature of onrijpe granulocyten vallen de voorstadia van neutrofiele, basofiele en eosinofiele granulocyten. Van deze drie klassen worden neutrofiele granulocyten veruit het meest gezien in perifeer bloed, en bij immature granulocyten worden dan ook vooral de voorlopers van deze klasse gezien.

Wanneer zijn immature granulocyten aanwezig in perifeer bloed?

De aanwezigheid van immature granulocyten in perifeer bloed duidt op een vroege immuunrespons, infectie of ontstekingsziekte. Daarnaast wordt een verhoogde waarde gezien direct na een bevalling en bij pasgeborenen jonger dan drie dagen. Bij enkele hematologische maligniteiten kan het aantal immature granulocyten ook verhoogd zijn.

Wat betekent een te hoge immature granulocyten waarde precies?

Bij een te hoge immature granulocyten waarde in het kader van een infectie of ontsteking is vaak ook het totaal aantal leukocyten (mild) verhoogd en worden andere infectieuze kenmerken gerapporteerd, bijvoorbeeld toxische korreling in neutrofiele granulocyten. De hoogte van de immature granulocyten waarde is dan een maatstaf voor de ernst van de infectie of ontsteking. Na het verloop van de infectie zal het aantal immature granulocyten weer dalen tot onder de referentiewaarde.

Bij grote hoeveelheden voorlopercellen wordt er altijd een manuele differentiatie gedaan om een eventuele hematologische maligniteit te beoordelen. Een voorbeeld van een hematologische maligniteit waarbij veel voorlopercellen wordt gezien, is een chronische myeloïde leukemie (CML). M.b.v. een manuele differentiatie is meestal goed onderscheid te maken tussen voorlopercellen passend bij infectie, en voorlopercellen passend bij mogelijke hematologische maligniteit. Bij twijfel neemt de klinisch chemicus contact op met de aanvrager om het klinisch beeld en eventuele vervolgdiagnostiek te bespreken.

Meer informatie en contactgegevens

Artikel: Rapportage immature granulocyten

Sinds 26 oktober 2022 gebruiken we dezelfde hematologie-apparatuur op al onze laboratorium locaties. Tegelijkertijd is de 5-part differentiatie (segmentkernige granulocyten, lymfocyten, monocyten, basofiele granulocyten en eosinofiele granulocyten) vervangen door een 6-part differentiatie. Klik hier om een eerder bericht te lezen waarin we de klinische betekenis hiervan uitleggen.

Over de afdeling Klinische Chemie

Vindt u het interessant om meer te weten te komen over onze afdeling Klinische Chemie? Bekijk dan onze websitepagina met meer informatie door op onderstaande button te klikken.

Contact klinisch chemicus

Voor overleg, advies of meer informatie kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum. U kunt vervolgens vragen naar de dienstdoende klinisch chemicus. Ons Klant Contact Centrum is van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 uur en 17:00 uur bereikbaar op telefoonnummer 088 260 4000.

Interesse in een samenwerking?

Wilt u graag met ons in gesprek over wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden.

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie