Rapportage immature granulocyten
Sinds 26 oktober gebruiken we dezelfde hematologie-apparatuur op al onze laboratorium locaties. Tegelijkertijd is de 5-part differentiatie (segmentkernige granulocyten, lymfocyten, monocyten, basofiele granulocyten en eosinofiele granulocyten) vervangen door een 6-part differentiatie. We leggen graag de klinische betekenis hiervan uit.
Immature granulocyten
De aanwezigheid van onrijpe granulocyten in perifeer bloed duidt op een vroege immuunrespons, infectie, ontstekingsziekte of andere beenmergstimulatie. Boven de referentiewaarde is de aanwezigheid van immature granulocyten pathologisch, met uitzondering van de periode direct na de bevalling en bij pasgeborenen jonger dan 3 dagen. De hoogte van de IG-waarde is een maatstaf voor de ernst van een infectie of ontsteking. Bij grote hoeveelheden voorlopercellen wordt er altijd een manuele differentiatie gedaan om een eventuele hematologische maligniteit te beoordelen.
Nog vragen over dit onderwerp? Onze vakgroep Klinische Chemie is 24/7 bereikbaar.
Over de afdeling Klinische Chemie
Vindt u het interessant om meer te weten te komen over onze afdeling Klinische Chemie? Bekijk dan onze websitepagina met meer informatie door op onderstaande button te klikken.