Rapportage immature granulocyten

Sinds 26 oktober gebruiken we dezelfde hematologie-apparatuur op al onze laboratorium locaties. Tegelijkertijd is de 5-part differentiatie (segmentkernige granulocyten, lymfocyten, monocyten, basofiele granulocyten en eosinofiele granulocyten) vervangen door een 6-part differentiatie. We leggen graag de klinische betekenis hiervan uit.

Immature granulocyten

De aanwezigheid van onrijpe granulocyten in perifeer bloed duidt op een vroege immuunrespons, infectie, ontstekingsziekte of andere beenmergstimulatie. Boven de referentiewaarde is de aanwezigheid van immature granulocyten pathologisch, met uitzondering van de periode direct na de bevalling en bij pasgeborenen jonger dan 3 dagen. De hoogte van de IG-waarde is een maatstaf voor de ernst van een infectie of ontsteking. Bij grote hoeveelheden voorlopercellen wordt er altijd een manuele differentiatie gedaan om een eventuele hematologische maligniteit te beoordelen.

Nog vragen over dit onderwerp? Onze vakgroep Klinische Chemie is 24/7 bereikbaar.

Over de afdeling Klinische Chemie

Vindt u het interessant om meer te weten te komen over onze afdeling Klinische Chemie? Bekijk dan onze websitepagina met meer informatie door op onderstaande button te klikken.

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie