Fecesonderzoek (ontlasting)
Uw (huis)arts heeft u gevraagd om ontlasting in te leveren. Het is soms nodig om uw ontlasting te laten onderzoeken om te kijken of er bacteriën, virussen of parasieten aanwezig zijn in uw darmen.
Zoek een locatieHet onderzoek
Feces is een ander woord voor ontlasting of poep. Door uw ontlasting te onderzoeken kunnen we zien of er bacteriën, virussen of parasieten aanwezig zijn in uw darmen waar u misschien ziek van wordt.
Een voorbeeld van fecesonderzoek is bloed in uw ontlasting (occult bloed). Met de zogeheten iFOB-test kunnen wij de aanwezigheid van bloed in uw poep aantonen. Als u na het poepen bloed in uw ontlasting ziet, kan dit wijzen op een darmpoliep of darmtumor. Neem altijd contact op met uw (huis)arts als u bloed in uw ontlasting ziet.
Meer informatie over het onderzoek naar bloed in uw ontlasting vindt u in onze folder.
Folder
Veelgestelde vragen
-
Moet ik een dieet volgen als ik ontlasting inlever?
U hoeft geen dieet te volgen als uw (huis)arts wil weten of er bloed in uw ontlasting zit. We adviseren wel om enkele dagen voor het onderzoek het gebruik van alcohol te vermijden.
-
Wanneer moet ik geen poep verzamelen?
U verzamelt op de volgende momenten geen ontlasting:
- wanneer u bloedende aambeien heeft;
- wanneer er bloed in uw urine zit;
- tijdens, en tot drie dagen na, de menstruatie.
-
Hoe vang ik mijn poep op?
Indien u een toilet heeft waarbij uw ontlasting meteen onder in het toilet (in het water) terecht komt, kunt u met vershoudfolie uw poep opvangen. Scheur lange stukken vershoudfolie af en bedek het zitgat met de folie. Zorg ervoor dat dit niet te strak is, maar dat u op het toilet kunt zitten zonder dat uw billen de vershoudfolie aanraken.
-
Moet ik het potje helemaal vullen met ontlasting?
Nee, u schept met het lepeltje 5 gram ontlasting in het potje. Dit is ongeveer een half gevuld potje.
-
Waar bewaar ik mijn poep in, nadat ik het opgevangen heb?
U krijgt van uw (huis)arts gratis een potje mee om een deel van uw ontlasting in te verzamelen. U kunt het potje eventueel ophalen bij uw huisarts of kopen bij een apotheek bij u in de buurt.
-
Wanneer moet ik mijn ontlasting inleveren?
We adviseren om het potje dezelfde dag in te leveren. Mocht dit niet lukken, wikkel het potje dan in aluminiumfolie of doe het potje in een gesloten boterhamzakje. Bewaar het potje in de koelkast totdat u het wel kunt inleveren. Noteer altijd de tijd en datum van het opvangen van uw ontlasting op het aanvraagformulier.
-
Waar lever ik mijn potje ontlasting in?
U levert uw potje met ontlasting in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. U kunt hier een afspraak maken.
-
Hoe maak ik een afspraak?
Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.
- U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
- U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
- Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
- De beschikbare locaties worden getoond.
- Klik een locatie aan.
- Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
- Kies een datum en tijd.
- Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
- Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.
-
Wat zijn de coronamaatregelen?
Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Bekijk onze COVID-19 pagina voor meer informatie over dit onderwerp.
-
Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.
Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.
De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.
-
Kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek?
Ja, dat kan. Als u bezwaar heeft tegen onderzoek waarin uw gegevens en/of uw restmateriaal wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Deze maakt dan een aantekening in uw dossier. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.
U kunt bij de bloedafnamemedewerkster bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal. De medewerker noteert dit op uw aanvraagformulier.
Indien u een aanvraagformulier van het LangeLand Ziekenhuis heeft, kunt u het zelf aangeven. Bij het vakje dat u met een grijs potlood moet inkleuren staat de volgende tekst: Ja, ik maak bezwaar tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek. -
Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?
Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.
-
Moet ik twee afspraken maken als ik urine én ontlasting moet inleveren?
Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.
-
Wat kost een onderzoek?
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:
De uitslag
Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u.
Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:
- Uw (papieren) aanvraagformulier*
- Een geldig legitimatiebewijs