
Overige onderzoeken
Bij het RHMDC bieden we veel verschillende onderzoeken aan zoals een ademtest en speekselonderzoek. In sommige gevallen werken we samen met andere partijen, zoals bij een holteronderzoek.
Zoek een locatieDe onderzoeken
Ademtest
Bij het RHMDC voeren we een ademtest uit. Met deze test wordt de opname van bepaalde suikers in de dunne darm onderzocht. In de meeste gevallen wordt dit onderzoek uitgevoerd bij een verdenking op lactose (melksuiker) intolerantie. We hebben verschillende benamingen voor dit onderzoek:
- Ademtest voor lactose en andere suikers
- Waterstofgasmeting in uitademingslucht (de H2-ademtest)
In onze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.
Speekselonderzoek
Er kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden uit speeksel. Wij onderzoeken hoeveel cortisol in uw speeksel aanwezig is. Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt. Via het bloed komt het hormoon terecht in uw speeksel. Om de concentratie van cortisol in uw speeksel te onderzoeken, verzamelt u speeksel met behulp van een speciaal buisje (Salivette). In onze folder vindt u alle informatie die voor dit onderzoek van belang is.
Folder
Holteronderzoek
Met een holteronderzoek is het mogelijk om hartritmestoornissen vast te stellen. Met de digitale Hartis Holter kunnen we de de activiteit en eventuele onregelmatigheden van uw hart registreren. U kunt bij ons terecht voor een holteronderzoek van 24 en/of 72 uur én eventrecording voor 7 dagen.
Holter ECG-registratie 24 of 72 uur
Het apparaat registreert onafgebroken uw hartritme voor 24 of 72 uur.
Event ECG-registratie 7 dagen
Het apparaat registreert 7 dagen de elektrische activiteit van het hart. Als u klachten heeft, drukt u de knop op de holter. Hiermee maakt u een registratie in het ECG.
Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Hartis.
Prenatale screening
Onderdeel van de transfusie is het voorkomen van hemolytische ziekte van de foetus en/of pasgeborene. Dit is geborgd in het landelijk programma “Prenatale screening op infectieziekten en erytrocyten immunisatie (PSIE)”. Op het laboratorium worden de bloedgroep (AB0), Rhesus D, Rhesus C en bloedgroepantistoffen worden onderzocht.
Het PSIE programma heeft tevens als doel hepatitis B- en HIV-dragerschap, en congenitale syfilis te voorkomen bij de pasgeborene. Aan de hand van de uitslagen kunt u zwangere vrouwen tijdig informeren over de aanwezigheid van één of meer aandoeningen en eventuele vervolgacties inzetten.
Veelgestelde vragen
-
Hoe maak ik een afspraak?
Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.
- U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
- U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
- Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
- De beschikbare locaties worden getoond.
- Klik een locatie aan.
- Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
- Kies een datum en tijd.
- Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
- Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.
-
Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.
Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.
De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.
-
Wat kost een onderzoek?
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:
-
Wat zijn de coronamaatregelen?
Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Bekijk onze COVID-19 pagina voor meer informatie over dit onderwerp.
De uitslag
Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u.
Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:
- Uw (papieren) aanvraagformulier*
- Een geldig legitimatiebewijs