Overige onderzoeken

Bij het RHMDC bieden we veel verschillende onderzoeken aan zoals een ademtest en speekselonderzoek. In sommige gevallen werken we samen met andere partijen, zoals bij een holteronderzoek.

Zoek een locatie

De onderzoeken

Ademtest

Bij het RHMDC voeren we een ademtest uit. Met deze test wordt de opname van bepaalde suikers in de dunne darm onderzocht. In de meeste gevallen wordt dit onderzoek uitgevoerd bij een verdenking op lactose (melksuiker) intolerantie. We hebben verschillende benamingen voor dit onderzoek:

  • Ademtest voor lactose en andere suikers
  • Waterstofgasmeting in uitademingslucht (de H2-ademtest)

In onze folder vindt u meer informatie over dit onderzoek.

Speekselonderzoek

Er kunnen verschillende onderzoeken gedaan worden uit speeksel. Wij onderzoeken hoeveel cortisol in uw speeksel aanwezig is. Cortisol is een hormoon dat door de bijnier wordt gemaakt. Via het bloed komt het hormoon terecht in uw speeksel. Om de concentratie van cortisol in uw speeksel te onderzoeken, verzamelt u speeksel met behulp van een speciaal buisje (Salivette). In onze folder vindt u alle informatie die voor dit onderzoek van belang is.

Holteronderzoek

Met een holteronderzoek is het mogelijk om hartritmestoornissen vast te stellen. Met de digitale Hartis Holter kunnen we de de activiteit en eventuele onregelmatigheden van uw hart registreren. U kunt bij ons terecht voor een holteronderzoek van 24 en/of 72 uur én eventrecording voor 7 dagen.

Holter ECG-registratie 24 of 72 uur

Het apparaat registreert onafgebroken uw hartritme voor 24 of 72 uur.

Event ECG-registratie 7 dagen

Het apparaat registreert 7 dagen de elektrische activiteit van het hart. Als u klachten heeft, drukt u de knop op de holter. Hiermee maakt u een registratie in het ECG.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de website van Hartis.

Prenatale screening

Onderdeel van de transfusie is het voorkomen van hemolytische ziekte van de foetus en/of pasgeborene. Dit is geborgd in het landelijk programma “Prenatale screening op infectieziekten en erytrocyten immunisatie (PSIE)”. Op het laboratorium worden de bloedgroep (AB0), Rhesus D, Rhesus C en bloedgroepantistoffen worden onderzocht.

Het PSIE programma heeft tevens als doel hepatitis B- en HIV-dragerschap, en congenitale syfilis te voorkomen bij de pasgeborene. Aan de hand van de uitslagen kunt u zwangere vrouwen tijdig informeren over de aanwezigheid van één of meer aandoeningen en eventuele vervolgacties inzetten.

Veelgestelde vragen

 De uitslag

Uw materiaal gaat naar ons centrale laboratorium in Delft. Wij sturen uw uitslag naar uw behandelend (huis)arts. Uw (huis)arts bespreekt de resultaten met u.

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:

  • Uw (papieren) aanvraagformulier*
  • Een geldig legitimatiebewijs
*Meer informatie

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie