Covid-vaccinatie en antistolling

Als u een uitnodiging voor een Covid-vaccinatie krijgt én antistolling gebruikt, vragen wij u extra aandacht te besteden voor onderstaande informatie.

Het vaccin wordt in een spier geïnjecteerd (‘intramusculair’). Dit kan ook bij gebruik van Fenprocoumon of Acenocoumarol veilig, zeker als de INR op het moment van de vaccinatie onder de 3.5 is. Daarom is het belangrijk om voorafgaand aan de vaccinatie te weten of uw INR laag genoeg is.

Er kan door de injectie een bloeduitstorting optreden op de prikplaats van de arm.

  • Na de vaccinatie de prikplaats 2 minuten stevig af (laten) drukken, niet wrijven.

Huidige werkwijze Covid-vaccinatie en antistolling

De huidige werkwijze voor Covid-vaccinatie en antistolling, zoals landelijk (met GGD’s) afgesproken is als volgt:

  1. Als u belt voor een vaccinatiedatum, wordt gevraagd naar antistolling en Trombosedienst. Of u moet een vragenlijst invullen. 
  2. Als u bij de Trombosedienst onder controle bent, zullen zij u vragen stellen hierover. Afhankelijk van de antwoorden, wordt een vacinatiedatum ingepland, met het verzoek aan u om deze datum direct door te geven aan de Trombosedienst.
  3. De Trombosedienst zal dan beoordelen of er redenen zijn om nog een eerdere INR-controle te doen (en eventueel de dosering aan te passen). Als u al langer een stabiele, en voldoende lage INR-waarde heeft, is een extra controle niet nodig. 
  4. Advies is de meest recente doseerkaart (of digitale weergave) mee te nemen naar de vaccinatielocatie.
  5. Bij de INR-controle NA de vaccinatie horen wij graag welk vaccin u heeft gekregen (b.v. Pfizer/ Moderna) zodat we kunnen kijken of er een effect te zien is op de INR per vaccin-type; dit is nog onbekend, omdat het een nieuw vaccin is)

Als de datum van uw vaccinatie bekend is, vragen wij u dit voorafgaand aan ons door te geven (bij voorkeur per mail: antistollingscentrum@reinier-mdc.nl of via het digitaal logboek. Telefonisch kan ook. Als de vaccinatiedatum wat verder weg gepland is, mag u het ook doorgeven bij een reeds geplande prikafspraak (minimaal 1 week aanhouden).

Let op, voor dit onderzoek moet u een afspraak maken. Dit doet u via onderstaand nummer:

Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak! *Meer informatie