Materiaal inleveren
Van uw (huis)arts geeft u de opdracht gekregen om urine of ontlasting op te vangen. Dit kan op verschillende manieren en om verschillende redenen. In de patiëntenfolder van het desbetreffende onderzoek vindt u alle informatie over het onderzoek en wanneer u het materiaal moet inleveren.
Zoek een locatieLichaamsmateriaal inleveren
U kunt uw potje lichaamsmateriaal bij uw (huis)arts of één van onze locaties inleveren. Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het inleveren van uw urine en/of ontlasting. Voor meer informatie over de verschillende onderzoeken, verwijzen wij u graag door naar urineonderzoek, fecesonderzoek (ontlasting), spermaonderzoek en overige onderzoeken.
Urine én ontlasting inleveren
Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt dan een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.
Bloedprikken en urine/ontlasting inleveren
Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. Tijdens de bloedafname afspraak kunt u uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren.
Sperma inleveren
Voor het inleveren van sperma kunt u niet overal terecht. Neem altijd telefonisch contact op met ons Klant Contact Centrum via 088 260 4000 voor meer informatie en het maken van een afspraak.
Veelgestelde vragen
-
Hoe maak ik een afspraak?
Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.
- U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
- U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
- Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
- De beschikbare locaties worden getoond.
- Klik een locatie aan.
- Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
- Kies een datum en tijd.
- Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
- Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.
-
Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?
Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.
Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.
De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.
-
Wat zijn de coronamaatregelen?
Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Bekijk onze COVID-19 pagina voor meer informatie over dit onderwerp.
-
Wat neem ik mee naar mijn afspraak?
Dat verschilt per locatie en type onderzoek of afspraak.
Heeft u een afspraak gemaakt?
Dan vindt u in de bevestigingsmail een overzicht van de mee te brengen items.
Bezoekt u een locatie zonder afspraak?
Zodra u een locatie gevonden heeft op de pagina ‘Locaties’, kunt u de locatie aanklikken. Op deze locatiespecifieke pagina leest u welke items u mee moet nemen naar de geselecteerde locatie.
Wilt u meer algemene informatie over dit onderwerp? Klik dan hier. -
Wat kost een onderzoek?
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:
-
Waar lever ik mijn potje ontlasting in?
U levert uw potje met ontlasting in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. U kunt hier een afspraak maken.
-
Waar kan ik mijn sperma inleveren?
U kunt niet overal terecht voor het inleveren van sperma. Op onze website bij ‘Locaties’ kunt u zien bij welke locaties u sperma kunt inleveren. U maakt altijd telefonisch een afspraak voor het inleveren van sperma
-
Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?
Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.
-
Kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek?
Ja, dat kan. Als u bezwaar heeft tegen onderzoek waarin uw gegevens en/of uw restmateriaal wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Deze maakt dan een aantekening in uw dossier. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.
U kunt bij de bloedafnamemedewerkster bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal. De medewerker noteert dit op uw aanvraagformulier.
Indien u een aanvraagformulier van het LangeLand Ziekenhuis heeft, kunt u het zelf aangeven. Bij het vakje dat u met een grijs potlood moet inkleuren staat de volgende tekst: Ja, ik maak bezwaar tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek.
Wat neemt u mee naar uw afspraak?
U levert uw afgenomen (lichaams)materiaal in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. Voor correcte afhandeling vragen wij u om een aantal items mee te nemen naar uw afspraak. In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u meer informatie over de mee te brengen items.
Het verschilt per locatie en onderzoek wat u mee moet nemen. U neemt onder andere mee:
- Uw (papieren) aanvraagformulier*
- Een geldig legitimatiebewijs