Materiaal inleveren bij RHMDC
Terug

Materiaal inleveren

Van uw (huis)arts geeft u de opdracht gekregen om urine of ontlasting op te vangen. Dit kan op verschillende manieren en om verschillende redenen. In de patiëntenfolder van het desbetreffende onderzoek vindt u alle informatie over het onderzoek en wanneer u het materiaal moet inleveren.

Lichaamsmateriaal inleveren

U kunt uw potje lichaamsmateriaal bij uw (huis)arts of één van onze locaties inleveren. Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het inleveren van uw urine en/of ontlasting. Voor meer informatie over de verschillende onderzoeken, verwijzen wij u graag door naar urineonderzoek, fecesonderzoek (ontlasting), spermaonderzoek en overige onderzoeken.

Urine én ontlasting inleveren

Moet u urine én ontlasting inleveren? Dat kan. U maakt dan een afspraak voor het inleveren van urine of ontlasting. Tijdens uw afspraak kunt u beide lichaamsmaterialen afgeven.

Bloedprikken en urine/ontlasting inleveren

Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. Tijdens de bloedafname afspraak kunt u uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren.

Sperma inleveren

Voor het inleveren van sperma kunt u niet overal terecht. Neem altijd telefonisch contact op met ons Klant Contact Centrum via 088 260 4000 voor meer informatie en het maken van een afspraak.

Veelgestelde vragen

 • Hoe maak ik een afspraak?

  Op onze website kunt u onder het kopje ‘Locaties’ een afspraak maken voor het onderzoek.

  • U kiest een postcode of plaatsnaam bij u in de buurt.
  • U kiest het onderzoek wat voor u van toepassing is.
  • Vink eventuele locatiespecificaties aan zoals ‘rolstoeltoegankelijk’.
  • De beschikbare locaties worden getoond.
  • Klik een locatie aan.
  • Klik op ‘Maak nu een afspraak’. U wordt vervolgens doorverwezen naar onze afsprakenmodule.
  • Kies een datum en tijd.
  • Klik op ‘Kies datum en tijd’ en vul uw persoonlijke gegevens in.
  • Klik op ‘Volgende stap: Bevestigen’. Uw afspraak is ingepland. U ontvangt een afspraakbevestiging in de mail.

  Bekijk een instructievideo voor mobiele gebruikers.

 • Wat neem ik mee naar mijn afspraak?

  Dat verschilt per locatie en type onderzoek of afspraak. In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van de mee te brengen items of klik hier voor meer informatie.

 • Waar kan ik mijn sperma inleveren?

  U kunt niet overal terecht voor het inleveren van sperma. Op onze website bij ‘Locaties’ kunt u zien bij welke locaties u sperma kunt inleveren. U maakt altijd telefonisch een afspraak voor het inleveren van sperma

 • Waar lever ik mijn potje ontlasting in?

  U levert uw potje met ontlasting in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. U kunt hier een afspraak maken.

 • Hoe kan ik mijn afspraak annuleren?

  Na het maken van een afspraak ontvangt u een bevestigingsmails. In deze bevestigingsmail vindt u een linkje om de afspraak te annuleren.

  Heeft u geen bevestigingsmail ontvangen*? Dan kunt u uw afspraak telefonisch annuleren via 088 260 4000.

  De bevestigingsmail kan in uw spam mailbox terecht komen.

 • Kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek?

  Ja, dat kan. Als u bezwaar heeft tegen onderzoek waarin uw gegevens en/of uw restmateriaal wordt gebruikt, dan kunt u dit aangeven bij uw behandelend arts. Deze maakt dan een aantekening in uw dossier. Uw gegevens worden dan niet gebruikt.

  U kunt bij de bloedafnamemedewerkster bezwaar maken tegen het gebruik van uw lichaamsmateriaal. De medewerker noteert dit op uw aanvraagformulier.
  Indien u een aanvraagformulier van het LangeLand Ziekenhuis heeft, kunt u het zelf aangeven. Bij het vakje dat u met een grijs potlood moet inkleuren staat de volgende tekst:

  Ja, ik maak bezwaar tegen het gebruik van mijn lichaamsmateriaal voor nader onderzoek.

 • Wat kost een onderzoek?

  Afhankelijk van uw zorgverzekeraar worden maximaal tot 100% van de landelijk vastgestelde NZA-tarieven in rekening gebracht. Zie voor een uitgebreid overzicht de volgende links:

 • Kan ik materiaal inleveren tijdens mijn bloedafname afspraak?

  Moet u een afspraak maken om bloed te prikken én urine of ontlasting inleveren? Maak dan een afspraak voor bloedafname + materiaal inleveren. In de afsprakenmodule ziet u alleen bloedafname staan. U kunt namelijk altijd tijdens de bloedafname afspraak uw urine of ontlasting inleveren. U hoeft geen aparte afspraak te maken om uw urine of ontlasting in te leveren als u ook bloed moet laten prikken.

 • Wat zijn de corona-regels?

  Wij doen er alles aan om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Daarom nemen we voorzorgsmaatregelen om u veilige zorg te kunnen bieden. Bekijk onze speciale COVID beleid pagina voor alle informatie over onze regels rondom Corona.

Wat neemt u mee naar uw afspraak?

U levert uw afgenomen (lichaams)materiaal in bij uw (huis)arts of één van onze inleverpunten bij u in de buurt. Voor correcte afhandeling vragen wij u om een aantal items mee te nemen naar uw afspraak. In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u meer informatie over de mee te brengen items.

Afspraak maken?

Maak een afspraak via onze website of bel naar 088 260 4000 .

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met ons Klant Contact Centrum op telefoonnummer: 088 260 4000. Wij zijn van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur bereikbaar.

!
Vergeet deze items niet mee te nemen naar uw afspraak!

In de bevestigingsmail van uw afspraak vindt u een overzicht van items die u mee moet nemen. Denk o.a. aan:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • uw verzekeringspas
 • uw aanvraagformulier*
*Meer informatie